Talk – Coldplay (2005)

 

coldplay-talk

 

 

“Talk” is a song by British alternative rock band Coldplay. Built around a motif from Kraftwerk’s 1981 song “Computer Love”, it was written by all members of the band and appeared on their third album, X&Y. In the United States, the song entered at number 86 on the Billboard Hot 100 and elsewhere in the world its success varied. It peaked at number one in the Netherlands’ Dutch Top 40, becoming the band’s first number one single there.

The song received positive reviews, with critics noting the music’s sound and memorable lyrics. Both the song and its “Thin White Duke” remix were nominated for the 2007 Grammy Awards, the latter of which won in the category of Best Remixed Recording, Non-Classical.

Critics were positive towards the song. In the PopMatters review of the album, critic Adrian Begrand wrote: “It’s the excellent, and much talked-about ‘Talk’ that has the band showing tremendous creativity, delving straight into mid-’70s krautrock, and piecing together a gorgeous pop song.” Bud Scoppa of Paste magazine wrote: “‘Talk’ stands out as an anthem in an album full of them.” Dan Tallis of the BBC noted that the track was “fantastic” and “positively gargantuan”. Jonathan Keefe of Slant magazine wrote: “‘Talk’ is given one of the album’s most memorable melodies, but its impact is reduced by the song’s structure, in which the lead guitar echoes Martin’s vocal melody after every line, so that melody becomes tiresome well before the first chorus hits.” Despite “Talk”’s positive reception, Martin has stated that Berryman dislikes it, and thus they no longer perform the song live.

The song was remixed by Jacques Lu Cont, with the title “Talk (Thin White Duke Mix)”. The song by Lu Cont won the coveted Best Remixed Recording, Non-Classical award at the 2007 Grammy Awards. “Talk” was also nominated for a Grammy award in the category of Best Rock Performance by a duo or Group with Vocals.

 

 

 

 

Praten, woorden, mooie praatjes…… we kennen het allemaal. We horen ze ook nog dagelijks die mooie praatjes. Zelf ben ik eigenlijk meer van het “Geen woorden, maar daden” Feyenoord-fan als ik ben.

zesde-meiIk zit op dit moment een boek te lezen van Tomas Ross over de moord op Pim Fortuyn in 2002. Eén van de opvallende zinsnedes, al in het begin van dat boek:

 ‘De hele wereld lijkt achter die Fortuyn aan te zitten. Het lijkt de rattenvanger van Hamelen wel. Wat is er zo bijzonder aan die man? Hier, moet je kijken hoe ze vandaag weer openen.’ Ze schuift haar felrode leesbril voor haar ogen en houdt de krant op. “Fortuyn zegt Melkert de wacht aan!” Alsof het een staatsman is in plaats van een ordinaire relnicht die populistische praatjes uitslaat en niet verder komt dan zijn eigen onderbuik. “Nederland is vol.” Dat plaats je toch niet als hoofdredacteur?’

‘Natuurlijk is Nederland vol,’ zegt Jim, ‘dat is nou precies het verschil met Janmaat. Toen was het niet zo. Nu wel.’ Hij schaaft een plak van de kaas af en belegt er de met Marmite besmeerde boterham mee. ‘Dat is het nou juist. Sinds die gek van een Janmaat zijn er tig migranten en asielzoekers bij gekomen.’

‘Jim, asielzoekers zijn niet zomaar migranten!’

‘Nee. Misschien dat tien procent politiek vluchteling is maar de rest komt hier toch gewoon naartoe omdat het hier beter is dan daar. Lijkt me nogal logisch, ik zou hetzelfde doen. Maar daarom hoeven wij toch niet te bloeden? Jullie praten allemaal hetzelfde als die politiek correcte jongens op de krant.’

‘Wie zijn jullie?’

‘Je eigen GroenLinks bijvoorbeeld.

 

In 2002 werd er dus al groepen dat Nederland vol was. We zijn inmiddels 15 jaar verder en ons land is nu nog ietsje voller dan destijds. Pim Fortuyn is er niet meer, maar nu zijn er andere politici die dat verkondigen. Ik noem geen namen, maar bijna iedereen weet wel over wie ik het heb.

Ook deze mensen krijgen nogal wat aandacht in de media. Vooral negatieve aandacht wel te verstaan, want men vind daar de uitspraken, net als die van Fortuyn destijds nogal discriminerend, zelfs haatzaaiend. De roepers worden zelfs door sommigen vergeleken met Hitler. Men vraagt zich echter weinig, te weinig af waarom die uitspraken er zijn en waarom zij zo veel volgers hebben of krijgen.

Men gaat maar voor het gemal voorbij aan de onvrede die er blijkbaar heerst bij een groot deel van de bevolking, want dat die onvrede er is en dat die onvrede groeit is overduidelijk. Maar nee, daar wordt geen of onvoldoende aandacht aan besteed.

Makkelijker is het om te focussen op mensen als Trump, Wilders e.a. die op hun manier zeggen wat er mis is. Uiteraard komen ook zij niet meteen met dé oplossing, maar het feit dat ze het aankaarten lijkt voor veel mensen al reden genoeg om hun steun te betuigen aan deze zogenaamde populisten.

Andere politici kijken er naar en buitelen over elkaar om daar schande van te spreken en deze populisten aan te vallen. Zonde van hun energie en tijd, die kunnen ze beter besteden aan het echt luisteren naar de ongenoegens van de burgers. Nee zij zien in eenlingen als Wilders, Trump e.a. het gevaar. Die hitsen de boel te veel op. Die domme burgers kunnen tenslotte niet zelf denken……..

De “elite”, de mensen die overlopen van zelfingenomenheid en minachting spreken er ook schande van en kijken met ongeloof naar wat er gebeurt. Vol ongeloof zien ze dat de Brexit doorgaat en dat Donald Trump de nieuwe president van de VS wordt. Men ontkent nog steeds de onvrede van de gewone man.

 Steeds weer klinkt uit die groter wordende groep dezelfde klacht over het gevoel niet serieus genomen te worden, betutteld, voorgeschreven te krijgen hoe Zwarte Piet eruit moet zien, opgedrongen te krijgen dat er een asielzoekerscentrum in het dorp moet komen, talloze beloftes van politici die niet worden waargemaakt, gestuntel, gedraai en gelieg van diezelfde politici.

De populisten (Trump,Wilders) geven juist die mensen het gevoel dat ze wel serieus genomen worden, of dat ook zo zal zijn zal de toekomst uit moeten wijzen, maar duidelijk is wel dat de zogenaamde elite dat de afgelopen decennia niet heeft gedaan en daar plukken zij nu de vruchten van. Het wantrouwen tegen die elite, die politici laat zich niet zo makkelijk meer wegredeneren met logische argumenten, zeker als die argumenten verzanden in wollige nietszeggende woorden, dan lukt het zelfs gladde praters als Alexander Pechtold, Mark Rutte of Jesse Klaver niet meer.

 

“Well, I feel like they’re talking in a language I don’t speak
And they’re talking it to me”

Dit bericht werd geplaatst in 00's, boek, boeken, media, politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Talk – Coldplay (2005)

  1. Pingback: PLaylist Februari 2017 | jabuinwords

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s