Welterusten Meneer de President – Boudewijn de Groot (1966)

 

 

de groot

 

 

Welterusten, mijnheer de president is een protestlied uit 1966. De tekst is geschreven door Lennaert Nijgh. Het lied werd vertolkt door Boudewijn de Groot, die ook de muziek componeerde.

Het lied gaat over de oorlog in Vietnam en over de verantwoordelijkheden van de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson. Het is een van de weinige liedjes die Nijgh schreef op verzoek van De Groot. Die had eens een gedachte laten opkomen: “Je moet iets doen met de oorlog in Vietnam”. Mede dankzij dit nummer kreeg De Groot al snel het predicaat ‘protestzanger’ opgeplakt, waar hij zelf niet erg blij mee was. Hij beschouwde zichzelf namelijk niet als zanger van protestliedjes. Toch zong en schreef hij in die tijd meer nummers die in deze categorie passen, veelal met teksten van Nijgh, waaronder: De eeuwige soldaat, Er komen andere tijden (cover van Bob Dylan) en Apocalyps.

Het is opvallend dat De Groot zich al in 1966 uitliet over de oorlog in Vietnam, terwijl de grootschalige protesten in Europa (ook van artiesten) pas veel later, tegen het einde van de jaren 60, opkwamen.

Welterusten, mijnheer de president is een van de weinige nummers in het repertoire van De Groot die al jarenlang niet meer live worden gespeeld. Volgens Boudewijn komt dit omdat hij het lied te gedateerd vindt.

 

 

 

nu wijNog één dag te gaan tot de verkiezingen. Nog steeds ben ik er niet helemaal uit. Ik weet nog niet wat ik morgen ga stemmen, zelfs nog niet eens helemaal zeker of ik wel ga stemmen.

Het is wel heel erg duidelijk dat er een paar dingetjes zijn die niet helemaal vlotjes verlopen in ons land. Zo maak ik me best wel zorgen over het onderwijs, de zorg, het verkeer, het aantal en de hoogte van de bonussen aan falende directeuren en andere bestuursleden om nog maar te zwijgen van de salarissen die aan de top betaald worden. Zaken die in mijn ogen best wel verandering behoeven.

Helaas is dat de afgelopen jaren niet gebeurd en ik heb er niet zo heel veel vertrouwen in dat dat de komende jaren wel zal gaan gebeuren.

Alle fractielijders maken zich enorm druk om van alles en nog wat, zeker nu in de aanloop naar de verkiezingen, maar ik geloof niet dat ze echt dingen zullen gaan veranderen. Ook Geert Wilders niet. Hij en zijn PVV hebben de mond vol over de migranten en de Islam, maar ik heb zo mijn twijfels of ze nu werkelijk een oplossing hebben voor de problemen. Het beeld in de straten van steden als Gouda en Rotterdam bijvoorbeeld veranderd steeds meer. In sommige wijken hoor je amper de Nederlandse taal nog en zijn er geen Nederlandse winkels meer. Ik kan er niets aan doen, maar ik voel me niet meer thuis en ook niet echt welkom in die delen van ons land. Misschien ligt dat aan mij, maar het is mijn gevoel en dan ben ik nog een volwassen man. Ik kan me indenken dat een jonge Nederlandse vrouw zich daar al helemaal niet prettig voelt, maar dat is wellicht een vooroordeel.

Ik twijfel er ook steeds meer aan of Wilders echt wel wil gaan regeren met zijn PVV. Destijds liet Pim Fortuyn er geen twijfel over bestaan wat zijn intenties waren. Hij wilde persé minister president worden. Die overtuiging zie ik helemaal niet bij Geert Wilders, toch een beetje bestempeld als de opvolger van Fortuyn. Ik laat daarbij in het midden of ik daar blij mee zou zijn.

Ik zeg al, ik heb grote twijfels en nog minder vertrouwen. Ik weet inmiddels wel  op welke partijen ik zeker NIET ga stemmen en dat is een behoorlijk lijstje.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s