Calm After The Storm – The Common Linnets (2014)

 

the-common-linnets-calm-after-the-storm-piano-tutorial-2272-w768

 

Calm after the storm is een lied uit 2014 van The Common Linnets, een gelegenheidsduo bestaande uit de Nederlandse zangers Ilse DeLange en Waylon. The Common Linnets behaalden met dit lied voor Nederland een tweede plaats op het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen. Het nummer won daarnaast op het festival twee Marcel Bezençon Awards.

Nadat studiosessies in de Ardennen en Nashville, met onder meer Daniël Lohues, onvoldoende repertoire hadden opgeleverd, kwam dit nummer tot stand in de Wisseloord Studio’s te Hilversum. Muziekproducent JB Meijers zorgde voor de opzet van het lied. DeLange en Waylon zouden samen de tekst schrijven, maar nadat een schrijfsessie na de eerste zin, van de hand van Waylon, was afgebroken, maakten DeLange en Meijers het nummer af. Later bij RTL Late Night vatte DeLange het samen als het mooiste in haar carrière en tegelijkertijd het meest zwarte gedeelte wat ik heb gekend, over haar breuk met Waylon daarna. Op 4 maart 2014 werd de titel bekendgemaakt. De première (voor de akoestische versie) was voor het televisieprogramma De Wereld Draait Door van 12 maart 2014. De radiopremière was de volgende dag weggelegd voor Gouden Uren van Daniël Dekker.

Een videoclip werd geschoten aan de winderige dijk van Edam.

Het nummer gaat over een scheiding tussen twee geliefden. Nadat eerst de emoties hoog zijn opgelopen (“storm”) berusten zij (“calm”) beiden in het onvermijdelijke. De ontvangst was wisselend. DeLange en Waylon gaven aan dat zij niet per se uit waren op een goed scorend lied (al zou dat mooi meegenomen zijn), maar dat ze iets hadden uitgekozen dat ze zelf mooi vonden en tot promotie van het album (The Common Linnets) zou kunnen dienen.

Vooraf aan het Eurovisiesongfestival werd het lied in Nederland door velen als kansloos ingeschat. Na het bereiken van de finale, waar het 238 punten behaalde, steeg de waardering. Van acht landen kreeg het twaalf punten, het maximaal haalbare. Die acht waren Polen, Letland, IJsland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Hongarije en Litouwen. Conchita Wurst won uiteindelijk voor The Common Linnets namens Oostenrijk met 290 punten. In de eerste halve finale kreeg Calm after the storm het meeste aantal punten. Wurst won in de andere halve finale.

 

 

 

Helaas, helaas…… Het is Waylon dit jaar niet gelukt hoge ogen te gooien op het Eurovisie Songfestival met zijn nummer Outlaw In ‘Em. Eerlijk gezegd had ik dat ook niet echt verwacht, maar goed aan de ander kant had ik ook niet zo’n vertrouwen in zijn duet destijds met Ilse de Lange en daar werden ze toch mooi tweede mee.

Screen Shot 05-14-18 at 05.52 AM

Het festival is dit jaar gewonnen door de inzending van Israël, wat mij dan weer een beetje het gevoel geeft dat dit hele “songfestival” een rariteitenfestival aan het worden is. Ook toen Waylon met Ilse de Lange tweede werd was de winnaar van het festival in mijn beleving niet het beste liedje, maar de vreemdste performance, namelijk een vrouw met snor en baard genaamd Conchita Wurst, die namens Oostenrijk toen de meeste punten kreeg. Sindsdien heeft deze act niet veel punten meer gescoord.

Ook nu weer had het liedje van de Israëlisch inzending niet veel om het lijf, de dame die het zong echter wel. Met dit liedje maakte zijn een statement en dat schijnt het altijd goed te doen. Ik vrees dat we ook hier na dit hoogtepunt ook niet veel meer van haar zullen vernemen, het was in ieder geval geen muzikaal toppertje, maar goed dat is mijn mening.Screen Shot 05-14-18 at 05.56 AM

Van mij had Oostenrijk dit keer best mogen winnen, hetwas in ieder geval een beter nummer dan destijds de dame met baard. Na de stemmen van de vakjury stond deze inzending dan ook eerste, maar de publieksstemmen zorgden er voor dat Israël en de Beyoncé van Cyprus, vooraf al de grote favorieten,  alsnog eerste en tweede werden.

Affijn het waren al met al weer drie fantastische avonden t.v. waarvan met name de dames in het gezin hebben genoten en daar draait het toch een beetje om, om het vermaak. Wie er dan wint is tenslotte maar bijzaak en smaken verschillen nu eenmaal en dat is maar goed ook……..

 

Dit bericht werd geplaatst in 10's, 2018 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s