ROTE ROSEN – FREDDY BRECK (1973)

 

Screen Shot 02-15-20 at 04.25 PM

 

 

 

Freddy Breck stond in 1973 achttien weken in de Radio 2 Top 30 met het liedje ‘Rote Rosen’. Het werd de hit van het jaar ondanks dat het niet op nummer 1 stond.

De hoogste positie was nummer 2.

‘Rote Rosen’ was voor Freddy Breck in 1972 het liedje dat zijn jaar meer dan goed maakte. Overal waar hij daarna optrad, waren er wel mensen die een roos meebrachten.

 

Freddy Breck, artiestennaam van Gerhard Breker, (Sonneberg (Thüringen), 21 januari 1942 – Rottach-Egern (Beieren), 17 december 2008[1]) was een Duits zanger, componist en producent. Hij was vooral bekend door zijn schlagerliedjes uit de jaren 70.

Breck studeerde machinebouw. Na het einde van zijn studies werd hij ontdekt als zanger. In 1972 had hij zijn eerste hit met Überall auf der Welt, waarvan de melodie gebaseerd was op een lied van het slavenkoor uit Nabucco van Giuseppe Verdi. Het bezorgde Freddy Breck meteen zijn eerste gouden plaat. Daarna zouden nog meer hits volgen die gebaseerd waren op bekende klassieke melodieën.

In april 1974 bereikte hij met een Engelstalige single een notering in de Britse hitparade. So in love with you behaalde er de 44ste plaats.

Vanaf de jaren 80 begon hij zich meer toe te leggen op het componeren van liedjes voor andere zangers. In die periode trad hij in het gezelschap van Dennie Christian, Mieke en later ook Micha Marah tevens op in Vlaanderen en Nederland en zong daarbij in het Nederlands. Vanaf 1990 legde hij zich weer meer toe op het (solo) zingen, maar hij zou zijn eerdere succes nooit meer evenaren.

In 1998 richtte hij samen met zijn vrouw Astrid de platenfirma Sun Day Records op en zong hij met haar als het duo Astrid & Freddy Breck.

Eind 2008 overleed Freddy Breck omringd door zijn familie op 66-jarige leeftijd in zijn huis aan de Beierse Tegernsee aan longkanker.

 

Een mierzoete schlager van Freddy Breck van begin jaren zeventig. In die tijd werden we overspoeld door dit genre, was toen populair ook in ons landje en ook bij ons thuis geloof ik, want ik ken de nummers in ieder geval nog dus moet ze veel gehoord hebben. Als ik ze nu weer eens hoor, iets wat gelukkig niet zo heel vaak meer gebeurt, krijg ik in ieder geval een deja vu gevoel……

Gisteren zijn er waarschijnlijk weer heel wat dames en misschien ook wel heren verrast met mooie rode rozen, of andere blijken van liefde, want Valentijnsdag wint steeds meer aan populairiteit en ach waarom ook niet….

Er is helemaal niks verkeerd aan om een ander te laten weten en voelen dat je graag aan haar of hem denkt, op een positieve manier. In ieder geval veel leuker als het tegenover gestelde en ook dat lijkt helaas aan populairiteit te winnen. Ik prefereer dan toch de Valentijnsdag!

Dit bericht werd geplaatst in 70's en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s