Nooit Stout! – Herman van Veen (2012)

 

 

nooit-stout

 

 

 

 

 

Herman Van Veen heeft in Nederland behoorlijk wat hits gehad. We kennen allemaal Zo Vrolijk, Hilversum 3, Anne, Blauwe Plekken en nog heel veel meer van dat moois. Herman van Veen brengt eveneens enkele ontroerende liedjes over kinderen, waaronder Lucas en ook dit Nooit Stout (waarin hij seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk aanhaalt). Door paden te betreden die veel muzikanten en tekstschrijver liever weren, toont Herman van Veen wederom aan een waar kunstenaar te zijn.

Dat seksueel misbruik is weer “hot” nu er in Australië weer priesters worden beschuldigd van onmenselijk daden. Maar liefst 7 procent van de rooms-katholieke priesters in Australië is in de afgelopen zes decennia, sinds 1950, beschuldigd van kindermisbruik. 7 procent lijkt gering, maar ik bedacht me gisteren dat dat een enorm aantal is. Ik zat zaterdag op een verjaardag in een kamer met 26 mensen. 7 procent daarvan is 2, daar zouden dus 2 potentiële misdadigers bij zijn, want ik vind mensen die kinderen misbruiken ontzettend grote misdadigers.

Ik geloof ook nooit dat er een God bestaat die dat soort schoften hun zonden vergeeft.

Sinds het einde van de twintigste eeuw heeft de Katholieke Kerk te maken met de onthulling van vele gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en andere religieuzen. Het misbruik speelde zich vooral af in de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar kwam pas decennia later in volle omvang naar buiten. Sommige van de seksuele misbruiken kwamen voor het gerecht, andere werden door de kerkelijke overheid intern geregeld, soms toegedekt of door betrokkenen afgekocht. Het probleem waren niet alleen de gevallen van seksueel misbruik zelf, maar ook de gebrekkige wijze waarop de autoriteiten binnen de Katholieke Kerk met het seksueel misbruik omgingen.

Het is onvergeeflijk uiteraard dat misbruik, maar wat ik minstens net zo erg vind is het feit dat er nog geprobeerd wordt om die misdaden te verdoezelen. Bijvoorbeeld op 11 april 2014 erkende het bisdom Roermond pas dat bisschop Jo Gijsen, ook zo’n bewierookt machtig persoon (1932 – 2013) tussen 1958 en 1961 in ieder geval twee minderjarige jongens heeft misbruikt. Pas na de man’s overlijden dus. Walgelijk dat de machtshebbers dat voor elkaar weten te krijgen en zich dan nog beroepen op hun goedheid. Ik snap niet dat dat soort figuren zich nog durven aankijken in de spiegel. Ik zou geen oog meer dicht kunnen knijpen vrees ik in de wetenschap dat ik zoiets op mijn geweten zou hebben.

Er is genoeg te zeggen over de rol van de Kerkelijke en andere machten en ook het Vaticaan in het verzwijgen van deze feiten, echter het blijven uiteraard de individuen zelf die hebben misbruikt en daar levens van kinderen hebben verpest!  Dat wij het nooit vergeten en vergeven, want dit soort zaken is onvergeeflijk!

Van kinderen blijf je af!!!!

 

Dit bericht werd geplaatst in 10's, gedicht, politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Nooit Stout! – Herman van Veen (2012)

 1. Bertie zegt:

  Dat is de enige, absoluut juiste conclusie!

  Like

 2. Ik kan met moeite tranen bedwingen als ik hier over lees. Wat een leed moet dat zijn voor al die slachtoffertjes, die kunnen dat nooit meer uitwissen, daar helpt geen lieve God aan

  Like

 3. Pingback: PLaylist Februari 2017 | jabuinwords

 4. Pingback: The Man With The Child In His Eyes – Kate Bush (1978) | jabuinwords

 5. Onvergeeflijk is zo iets!
  Dank voor je bezoekje aan mijn log. IK heb hier even verder gebladerd en het staat me wel aan !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s