OEREND HARD – NORMAAL (1977)

NORMAAL

 

Oerend hard is de titel van de eerste hit van de Achterhoekse popgroep Normaal. Het verscheen op 30 april 1977 op single met als B-kant Hij hef geliek.

Het lied werd geschreven door Bennie Jolink en Ferdi Jolij. Het werd onder leiding van muziekproducent Adri-Jan Hoes (zoon van platenbaas Johnny Hoes) opgenomen voor het Killroy platenlabel. Het is vermoedelijk de eerste single in de Nederlandse hitparade in een streektaal. In 2006 is het nummer op de TT Assen verkozen tot ‘Beste Motorsong’.

De tekst van het lied staat op het achterblad van de hoes vermeld. Het gaat over een verkeersongeluk. Dat ongeluk volgt op het bezoek van de twee omschreven motorrijders. “Bertus op zien Norton en Tinus op de BSA”, aan een motorcross op het Hengelse Zand. De twee beschonken (“klein betjen zat”) hard rijdende (de kippen (“hoender”) en de vrouwen (“vrouwluu”) stoven aan de kant) motorrijders, worden aangereden door een eveneens beschonken (“zatte keerl”) verkeersdeelnemer.

 

 

Dit nummer zal de meeste motorliefhebbers ongetwijfeld aanspreken. Wel ik ben nooit zo’n fan geweest van Normaal, trouwens ook niet van het gros van de motorrijders. Die groep heeft zich afgelopen weekend weer overduidelijk op de kaart gezet, zeker in de omgeving waar ik woon.

Ik woon in een rivierengebied met heel veel dijken en laat dat nu precies de omgeving zijn waar al die motorliefhebbers zich uit kunnen, nee zelfs uit moeten leven. Ondanks dat we in Nederland hebben afgesproken om binnen te blijven en alleen naar buiten te gaan als het echt niet anders kan lijkt het er op of dat niet geldt voor al die motorliefhebbers. Die trokken er afgelopen weekend met het mooie weer massaal op uit om zich weer eens lekker uit te leven op hun motor en het gaspedaal weer eens flink in te trappen.motorcycle-3280884_960_720

Het gevolg van die actie is uiteraard dat ze daarmee het mooie weekend van al die mensen die langs de dijken wonen grondig hebben verknald. Die zaten het hele weekend in de “teringherrie” en de stank. Dan heb ik het nog niet eens over het gevaar van corona-besmetting.

Het feit alleen al dat die mensen zo’n schijt hebben aan de rest van de wereld zorgt er voor dat ik een pesthekel heb aan alles wat op een motor zit, een uitzondering daar gelaten, maar die zaten afgelopen weekend hoop ik ook niet op de motor.

Dit bericht werd geplaatst in 70's, Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s