VINCENT – DON MCLEAN (1971)

don-mclean-vincent-united-artists

 

“Vincent” is a song by Don McLean written as a tribute to Vincent van Gogh. It is also known by its opening line, “Starry Starry Night”, a reference to Van Gogh’s 1889 painting The Starry Night. The song also describes other paintings by the artist.

McLean wrote the lyrics in 1971 after reading a book about the life of Van Gogh. It was released on McLean’s 1971 American Pie album, and the following year the song became the No. 1 hit in the UK Singles Chart for two weeks, and No. 12 in the United States, where it also hit No. 2 on the Easy Listening chart. Billboard ranked it as the No. 94 song for 1972.

The song makes use mainly of the guitar but also includes the accordion, marimba, and strings.

 

 

 

 

Vincent is een liedje van de Amerikaanse zanger Don McLean. Het staat op zijn album American Pie, dat op 24 oktober 1971 werd uitgebracht. Het werd in 1972 een nummer één-hit in het Verenigd Koninkrijk en werd vele malen gecoverd door andere artiesten. Castles in the air stond op de B-kant van de single. Dat is overigens ook een lekker nummertje maar dat ter zijde.

Het wereldberoemde nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean (1945) heet officieel ‘Vincent’, maar is meer bekend van de openingszin ‘Starry, Starry Night’. Volgens McLean zelf was hij een biografie over Van Gogh aan het lezen, toen hij op het idee kwam om een lied over hem te schrijven. Het is een eerbetoon aan de kunstenaar en zijn werk geworden. McLean begrijpt Vincents strijd. Dat hij niet gek was, maar aan een ziekte leed. ‘Now I understand what you tried to say to me, and how you suffered for your sanity’.

Als je goed luistert, hoor je dat McLean niet alleen de Starry, Starry Night bezingt, maar ook andere schilderijen van Van Gogh.

Soms heb je wel eens van die heldere nachten met een betoverend mooie sterrenhemel. Het blijft fascinerend om daar naar te kijken en altijd weer anders. Zo was er vannacht een ontzettend grote en heldere maan te bewonderen.

don-mclean-vincent-starry-starry-night-1562874145Velen hebben er al over gezongen, gedichten over gemaakt en schilderijen vol geschilderd om nog maar te zwijgen van de talloze foto’s die van die sterrenhemel zijn gemaakt. Ook ik heb er heel wat geprobeerd te maken, helaas zijn mijn pogingen prutswerk. Ik ga er voor het gemak en mijn zelfvertrouwen maar vanuit dat dat aan de gebruikte camera ligt uiteraard.

Don McLean zong in zijn ode aan Vincent van Gogh ook over die mooie betoverende starry, starry night…..

Dit bericht werd geplaatst in 70's, Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s